20 Aralık 2007 Perşembe

Geray'a saygı gecesi

Dil Derneği'nin etkinliğinde Fazıl Say'a destek yağdı

Geray'a saygı gecesi

Dil Derneği, "Türkçenin Ustalarına Saygı" etkinlikleri kapsamında, Dil Derneği'nin kurucu başkanı ve eski Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Dekanı Prof. Dr. Cevat Geray'a "Saygı Gecesi" düzenledi.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde önceki gün düzenlenen etkinliğe, emekli Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, TÜMÖD Başkanı Prof. Alpaslan Işıklı, yazar ve eğitimci Münevver Oğan, yazar Emin Özdemir, ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ülkü Günay, AÜ İletişim Fakültesi Dekanı ve Geray'ın oğlu Prof. Dr. Haluk Geray, Cumhuriyet gazetesi yazarları Prof. Mümtaz Soysal ve Işık Kansu ile AÜ SBF Öğretim Üyesi Prof. Cem Eroğul katıldı.

'Karanlığı anlattı'

Gecenin açılış konuşmasını yapan Sevgi Özel, dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say 'ın basında yer alan sözlerini haklı bulduğunun altını çizdi. Geray da yaptığı konuşmada, "Türkiye karanlık bir dönemden geçiyor. Say da sözlerinde bu karanlık dönemi anlatmaya çalıştı. Ne yazık ki onun için 'Bu ülkeden giderse hiç üzülmem' diyenler oldu. Asıl Say hakkında bu sözleri söyleyenler bu ülkeden giderse biz üzülmeyiz." dedi. Münevver Oğan, Geray'ın gerek günlük yaşamda gerekse eğitimciliği döneminde Türkçeyi başarıyla konuştuğunu vurguladı. Prof. Işıklı da Geray'ın SBF dekanlığı dönemini anlatarak "Geray fakülteyi Türkiye'nin çalkantılı dönemlerinde çok iyi yönetmesini bildi." dedi.

Dil Derneği'nin düzenlediği "Türkçenin Ustalarına Saygı" gecesine Dil Derneği'nin kurucu başkanı ve eski Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Dekanı Prof. Dr. Cevat Geray eşi Sevgi Geray'la birlikte katıldı.

(Fotoğraf: SELDA GÜNEYSU)

Cumhuriyet 20.12.2007



AÜTürkçe Tartışma Alanı Bağlantı Adresi

Hiç yorum yok:

HER ŞEY SENİN IŞIĞINDA

HER ŞEY SENİN IŞIĞINDA

Mustafa Kemal Atatürk

“Türk dili, zengin, geniş bir dildir; her kavramı ifadeye kâbiliyeti vardır. Yalnız, onun bütün varlıklarını aramak, bulmak, toplamak, onlar üzerinde işlemek lâzımdır. [...] Türk milletini ve Türk dilini medeniyet tarihinin ve kültür dillerinin dışında görmenin ne yaman bir yanlış olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz.”

Korkmaz Z (Hazırlayan), 1991. Atatürk ve Türk Dili: Belgeler. Türk Dil Kurumu, Ankara. s. 369.